dissabte, 29 de gener del 2011

Compromís presenta una proposició de llei per a frenar els abusos de les hipoteques


Enric Morera i Mònica Oltra han presentat este matí una proposició de llei perquè les Corts Valencianes insten al Congrés dels Diputats a actualitzar la legislació estatal en matèria d’hipoteques, on els usuaris estan desprotegits. Des de Compromís, en línia amb una recent sentència del Tribunal Superior de Navarra i també amb el que diuen les associacions defensores dels clients de productes bancaris, proposen una major seguretat jurídica i regles clares per evitar el sobreendeutament familiar.

Els parlamentaris de Compromís han tornat a insistir amb la proposta que presentaren el passat 27 de setembre en el debat de política general i que va estar rebutjada per la majoria del PP. La formació valencianista, progressista i verda de les Corts vol defensar els interessos dels ciutadans i ciutadanes que viuen moments crítics per culpa de les hipoteques i, per això, des de Compromís han proposat que, en cas de tornar la vivenda per no poder pagar la hipoteca, siga això motiu suficient de pagament i que, per tant, es cancel·len totes les comissions i deutes pendents amb l’entitat bancària.

Abans de presentar la proposta, la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha tingut una reunió amb el responsable d’ADICAE-CV, Daniel Araque, qui ha assegurat que la proposició de llei de Compromís comparteix la filosofia que defensa l’entitat que agrupa als usuaris i afectats per bancs i caixes d’estalvi.

El síndic de Compromís, Enric Morera, considera que cal donar un pas endavant amb la legislació i per això, des de la tercera força política en les Corts Valencianes, “llancem una proposta que és molt seriosa i que té com a únic objectiu defensar els interessos de les ciutadanes i els ciutadans”. Morera ha recordat que la legislació espanyola en matèria hipotecària està “desfasada amb la d’altres països i cal que ens actualitzem i que alliberem als ciutadans d’una esclavitud que no pot ser legal perquè no és ni moral ni justa”.

Com s’explica en la proposició de llei, “l’estancament dels salaris, el vertiginós augment del preu dels habitatges, el minso mercat de lloguer, uns tipus d’interés molt baixos, una normativa legal molt laxa en tant a les responsabilitats de bancs i caixes davant les condicions ofertes per a crèdits i hipoteques, com també una deficient supervisió de tot este sistema per part del Banc d’Espanya, ha obligat a milers de famílies a hipotecar-se per un període de 40 anys i ara, amb la greu crisi que patim, moltes llars no poden fer front als pagaments de les hipoteques i això ha esdevingut en un motor que genera una important exclusió social a diari”.

Des de Compromís consideren “abusiu que, a més de perdre el pis, es tinga que continuar pagant al banc, és un fet que no passa en altres països i per això cal una reforma urgent de la legislació, com cal també un sistema de taxació públic i molt controlat per evitar les barbaritats que s’han fet i que han donat peu a una especulació que ara ens ha portat a una crisi econòmica i social molt greu”, segons Morera.

El portaveu valencianista espera que esta proposició de llei, “siga tractada amb rapidesa i acceptada per la resta de grups parlamentaris perquè està en joc que moltíssimes famílies puguen perdre les seues cases”. Si la proposta prospera al parlament valencià, la llei passaria al Congrés dels Diputats, on es debatria novament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada