dimecres, 1 de febrer del 2012

Compromís reclama el retorn dels arxius valencians de la Biblioteca Nacional confiscats després del 1707



Publicat el 31 gener 2012 en Educació i Cultura
Els Grup Parlamentari de Compromís en Les Corts Valencianes ha presentat una Proposició No de Llei en què es proposa que el Consell reclame a la Biblioteca Nacional d’Espanya el retorn del patrimoni valencià confiscat de forma il•legítima des de l’any 1707 que forma part dels seus fons.

La Biblioteca Nacional d’Espanya publicità el 29 de desembre passat el compliment dels 300 anys des de la seua creació. Va obrir les seues portes en març del 1712 i, en 1836, adquirí l’actual denominació deixant l’antiga de Real Biblioteca Pública.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra “una part substancial del nucli inicial d’esta biblioteca foren fons confiscats a nobles de diferents regnes que havien donat suport a l’Arxiduc Carles en la Guerra de Successió, entre ells els maulets valencians. Bàsicament una part important dels fons originaris fou l’ampla llibreria confiscada a l’Arquebisbe de València, Antoni Folch i Cardona, el qual fou “expatriat” per haver excomunicat a membres de l’exèrcit castellà, el qual “por justo derecho de conquista” confiscà béns eclesiàstics al, fins aleshores, Regne de València”.

També, part dels fons actuals de la Biblioteca Nacional de España (prop de 500.000 volums) foren incorporats per confiscacions de la llavors “Junta de Incautación”, i molts d’ells ho foren d’entitats i particulars valencians.

El Decret 5/1985, de 8 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, que creà la Biblioteca Valenciana estableix que la finalitat principal d’esta biblioteca “és protegir i contribuir a l’increment del patrimoni bibliogràfic i documental valencià” i al seu art.1r, diu que són finalitats de la Biblioteca Valenciana: 1. Reunir, conservar i organitzar els fons següents, amb independència del suport material: a) Tota la producció editorial impresa, sonora i visual que s’haja efectuat i s’efectue a la Comunitat Valenciana, i d’altra realitzada fora i que hi faça referència. b) La producció d’autors originaris de la Comunitat Valenciana. c) Qualssevol altres fons documental i bibliogràfics que siguen considerats d’interès cultural.

Recentment la LLEI 4/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Biblioteques de la Comunitat Valenciana, ratifica eixes finalitats.

És per tot açò que des de Compromís s’insta al Consell a què reclame a la Biblioteca Nacional de España una relació detallada dels fons del seu catàleg, confiscats després del 1707 (fins al 1715) a l’antic Regne de València a Antoni Folch i Cardona i a d’altres persones pel seu suport a l’Arxiduc Carles. Així com una altra relació dels fons del seu catàleg, confiscats després de la Guerra Civil, a persones i institucions valencianes. Per a una vegada estiguen realitzades estes relacions exigir el retorn dels esmentats fons per ser incorporats al fons bibliogràfic valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada